Solander
GreenPower Leverandør af LED kvalitets lyskilder


+45 7199 6303
Lyskildebranchens WEEE Forening (LWF) tilbyder en kollektiv ordning for producenter/importører af lyskilder, således at virksomheden som minimum opfylder alle de krav, lovgivningen stiller.
LWF varetager således afhentningen på de kommunale indsamlingspladser og stiller et indsamlingssystem til rådighed for erhvervsvirksomheder og offentlige institutioner. Disse indsamlingsordninger opfylder den indsamlingsforpligtelse, som er pålagt producenter og importører.
Når LWF indsamler brugte lyskilder på virksomheder og offentlige institutioners adresser sikres en effektiv afhentning til lave omkostninger samt en miljømæssig korrekt håndtering.
På denne hjemmeside kan du finde informationer om at være deltager i den kollektive ordning, indsamlingssystemer, genanvendelse og miljø.
Lyskilder, som affald
Der findes en række forskellige lyskilder. Nedenfor kan du se en oversigt over de mest almindelige lyskilder, og hvordan de skal bortskaffes.
Glødepærer
Afleveringssted: I dagrenovationen, hvis de er forsvarligt pakket ind
Halogenpærer
Afleveringssted: I dagrenovationen
LED-retrofit
Afleveringssted: Den kommunale genbrugsstation eller speciel indsamling
Sparepærer (A-pærer)
Afleveringssted: Den kommunale genbrugsstation eller speciel indsamling
Lysstofrør og solarierør
Afleveringssted: Den kommunale genbrugsstation eller speciel indsamling
Højtydende udladningslamper
Afleveringssted: Den kommunale genbrugsstation eller speciel indsamling
Muligheder og priser:
Alle virksomheder kan leje indsamlingsmateriel hos LWF. Der findes forskellige muligheder afhængig af virksomhedens eller institutionens behov. Du kan få en komplet oversigt over tilgængeligt materiel og lejepriser her.
Containerne skal placeres på et fast underlag og være let tilgængelig for chaufføren. Det er virksomhedens ansvar, at affaldet sorteres korrekt, og at der kun fyldes brugte lyskilder i indsamlingsmaterialet.
Indsamling erhverv:
LWF skal ifølge lovgivningen som minimum have ét indsamlingssted pr. region for modtagelse af større mængder lyskildeaffald. Pladserne behøver ikke at have faste åbningstider og har ikke pligt til at modtage fra private borgere. Adgangen til disse pladser skal ske efter aftale med LWF.
Har virksomheden eller institutionen større mængder af brugte lyskilder, kan man leje specielt indsamlingsmateriel, eller man kan vælge at aflevere de brugte lyskilder til erhvervsindsamlingspladser, hvor materialerne oparbejdes og genanvendes.
Oversigt over erhvervspladser for lyskildeaffald:
Nedenstående er listet de erhvervspladser, hvor virksomheder efter forudgående aftale med LWF kan aflevere lyskildeaffald.
LWF's modtagepladser skal rapportere, hvem affaldsproducenten er samt hvor meget affald der modtages. Derfor bedes virksomhederne udfylde og underskrive en rekvisition, så der ikke senere kan opstå tvivl om oprindelsen af affaldet og at rapporteringen sker på et korrekt juridisk grundlag.
Da LWF's erhvervspladser ikke er bemandet konstant, er det nødvendigt med en anmeldelse for at sikre, at pladsen er klar til at modtage affaldet.
Rekvisitionen - som kan downloades her - fremsendes til info@lwf.nu, der hurtigst muligt herefter meddeler virksomheden, hvornår affaldet kan afleveres. Der kan ikke afleveres affald uden forudgående aftale med LWF.
Sortering og afhentning:
Det er vigtigt, at de brugte lyskilder sorteres korrekt. Lyskilderne skal lægges løst i containeren/plasttønden. Tape, emballage og andet affald øger sorteringsarbejdet og skal derfor sorteres fra. Lyskilderne skal derfor ikke tapes sammen eller ligge i nogen form for emballage.
Når indsamlingsmateriellet er fyldt og skal byttes kontakter virksomheden:
Marius Pedersen A/S
Dansk Special Affald
Baggeskærvej 15
7400 Herning
Tlf. 97 12 18 00
E-mail: dsa@mariuspedersen.dk
Reklamation:
Hvis du ikke er tilfreds med afhentningen og ønsker at reklamere over denne, så skal du reklamere til
Lyskildebranchens WEEE Forening pr. mail.
Mailadresse; Info@lwf.nu
Vi har udarbejdet en reklamationsformular, som du kan downloade her.
Hvorfor indsamle lyskilder:
Udover glas og metal indeholder sparepærer og lysstofrør en lille mængde kviksølv. Hvis lyskilderne smides i dagrenovationen eller i containeren med ”småt brændbart” ender kviksølvresterne i naturen efter forbrænding, hvilket betyder, at der sker en ophobning af dette tungmetal i naturen.
Tungmetaller er farligt affald, da det kan skade levende organismer. LED-retrofit indeholder ikke kviksølv, men en del elektronik, som kan genbruges.
Når lyskilderne afleveres på genbrugspladser eller på anden måde frasorteres med henblik på genanvendelse, sikrer man, at kviksølvet samles og deponeres. De andre materialer i lyskilderne genbruges, mens det resterende lyspulver samles pt. sammen med henblik på senere at udvinde de sjældne metaller fra pulveret.
Fra farligt affald til nyt lys:
Sparepærer og lysstofrør indeholder flere forskellige materialer, og processen med at udskille hver enkel materialetype er kompliceret. Men resultatet af genanvendelse er bl.a. nye lysstofrør, aluminiumsbarrer og kviksølv.
Forbrugere og mindre virksomheder afleverer de brugte lyskilder på den kommunale genbrugsplads, mens virksomheder med mange brugte lyskilder, kan få en speciel container stillet til rådighed af LWF til indsamling. For at opnå den maksimale genanvendelsesværdi sorteres og behandles lysstofrør og sparepærer hver for sig, hvorfor de også skal separeres i forbindelse med aflevering.
Fra genbrugspladser og virksomheder transporteres de fyldte containere til den danske virksomhed Marius Pedersen, der knuser lysstofrørene. Den videre forarbejdning af de brugte materialer kan ikke udføres i Danmark, og derfor er det fra et miljømæssigt synspunkt vigtigt, at lyskilderne fylder mindst muligt, når de transporteres ud af landet. Notificeret transport fra Danmark
Fra Danmark fragtes de knuste lysstofrør og sparepærer/LED til Tyskland, hvor den videre forarbejdning foregår hos Alba GmbH & Co. KG i Rheine.
Da der er tale om farligt affald, fragtes de knuste rør i specielle sække og transporterne er altid notificeret til Miljøstyrelsen.
De endelige resultater
Alt i alt genanvendes over 90% af materialerne fra en sparepære eller et lysstofrør. De resterende dele bliver som beskrevet henholdsvis brændt med energigenvinding for øje (anses ikke som genanvendelse), og de miljøskadelige rester deponeres.
Materialeandel og genanvendelse
Glas – blandet glas
92% af det indkomne materiale er glas. Anvendelse:
Rent glas til nye lysstofrør. Mørkt glas, blyglas og glas fra sparepærer til andre glasformål, fx isoleringsmateriale.
Aluminiumskapper og andet metal
2% af det indkomne materiale er aluminiumskapper og andet metal. Anvendelse:
Nye metal- eller aluminiumsholdige produkter.
Lyspulverslam
3% af det indkomne materiale er lyspulverslam. Anvendelse:
Kviksølvet deponeres og det resterende lyspulver samles pt. sammen med henblik på senere at udvinde de sjældne metaller fra pulveret.
Plastik og forureninger
3% af det indkomne materiale er plastik m.m. Anvendelse:
Forbrænding med energigenvinding samt deponering.
Certificeret bearbejdning
LWF har lagt vægt på, at de anvendte underleverandører i sorteringsprocessen er certificerede i forhold til den opgave, de udfører i forbindelse med genanvendelse af brugte lyskilder.
LWF følger løbende oparbejdningsprocesserne hos underleverandørerne og har vedvarende fokus på at vælge den for miljøet mest optimale løsning.


Vil du høre mere omkring muligheder for afskaffelse af gamle Lysstofrør, glødepære eller kviksølvspære
Vi ser frem til at høre fra dig
FAQ
Vi har nedenfor listet en række af de mest almindelige spørgsmål om lyskilder, genanvendelse og miljø. Har du brug for yderligere information, er du velkommen til at kontakte LWF's sekretariat.
Sp. Hvorfor er det kun sparepærer og lysstofrør, der skal afleveres, så materialerne kan blive genanvendt?
Svar: Sparepærer og lysstofrør indeholder udover glas og metal også en lille smule kviksølv, som skal indsamles, så det ikke havner i naturen i forbindelse med forbrænding. Det er ikke tilfældet for almindelig glødetrådspærer, og da mængden af glas og metal er så lille, kan det ikke svare sig at genanvende materialerne ud fra en miljømæssig vinkel.
Sp. Hvor skal man aflevere sin glødetråds- og halogenpærer?
Svar: Da materialerne fra glødetråds- og halogenpærer ikke genanvendes, skal disse brugte pærer bortskaffes med dagrenovationen. Det er en god ide at lægge pærerne i en æske eller andet, så de ikke går i stykker og dermed er til fare for renovationspersonalet.
Sp: Er det farligt med kviksølv i sparepærer og lysstofrør?
Svar: Nej, det er ikke farligt, at der er kviksølv i pærer eller lysstofrør, så længe man sikrer, at de returneres korrekt – dvs på genbrugspladsen eller i specielle indsamlingscontainere. På den måde kan materialerne genanvendes, og kviksølvet bliver behandlet korrekt og ender ikke naturen sammen med slagger efter forbrænding.
Sp: Er det bedre at bruge glødetrådspærer end sparepærer og på den måde undgå kviksølv?
Svar: Nej, man mindsker faktisk udslippet af kviksølv ved at bruge sparepærer. I Danmark produceres en stor del af vores elektricitet ved hjælp af kul, som også indeholder små mængder kviksølv. Dette kviksølv udledes i naturen med den røg el-kraftværket udvikler. Sparepærer bruger mindre elektricitet, og derfor er kviksølvudledningen mindre, når du bruger sparepærer. Når du også afleverer sparepæren eller lysstofrøret det rigtige sted – fx på genbrugspladsen – sikrer du i endnu højere grad, at kviksølv ikke ender i naturen.
Sp: Hvad sker der med de indsamlede pærer/lysstofrør?
Svar: Når pærerne/rørene er blevet indsamlet på indsamlingssteder i hele Danmark bliver de knust og videresendt til det genbrugsanlæg LWF har kontrakt med. For at sikre en fair og lige behandling, har LWF anvendt en åben udbudsprocedure for at finde den mest økonomiske og miljørigtige samarbejdspartner (dvs. udbuddet er udsendt, potentielle leverandører har indsendt deres forslag og når en endelig afgørelse er truffet er der udarbejdet en SLA).
På en regelmæssig basis bliver genbrugsaktiviteterne overvåget baseret på forudbestemte evalueringskriterier, producentens ydeevne og nøgle indikatorer. Resultaterne af disse evalueringer er meddelt til og drøftet med de kontraktuelle genbrugsvirksomheder. Hvis det er nødvendigt er korrigerende handlinger defineret og bliver fulgt op.
Sp: Hvordan finder genanvendelse sted?
Svar: Grundlæggende findes der to typer af teknikker, der anvendes til genanvendelse af lysstofrør, der henhører under anvendelsesområdet for WEEE-direktivet. En teknik, som er kendt som "end cut", anvendes til lysstofrør, hvor begge ender af lysstofrøret bliver fjernet, før materialerne bliver adskilt og forarbejdes til høje renhedsprodukter. Den anden metode er kendt som "knusning", der anvendes på alle typer af WEEE lyskilder. Knuseren knuser hele produktet, hvorefter de forskellige bestanddele adskilles og behandles. LWF benytter sig af den sidst nævnte metode.
Sp: Hvordan anvender man de genvundne råvarer?
Svar: Generelt kan de genvundne materialer anvendes i forskellige type fraktioner. Nedenstående tabel giver et overblik over alle væsentlige fraktioner hvor affald fra sparepærer/lysstofrør nyttiggøres og deres potentielle kontaktkanaler (dvs. kunder).
MaterialerKunder
-
Glas
-
Lyskildeindustrien
-
Glas-industrien
-
Glasbyggesten/beton
-
Metal
-
Aluminium
-
Messing
-
Lyspulver, glas-pulver
-
Kviksølvholdig eller kviksølvfri
-
Lyskildeindustrien
-
Kontrolleret bortskaffelse
-
Metalindustrien
-
Kviksølv efter destillation
-
Kviksølvindustrien
-
lyskildeindustrien
Så længe det er tilladt, og for nogle produkter er det ikke teknisk muligt at undgå det, at producere produkter med kviksølv mener LWF, at det er bedre at genanvende kviksølvet frem for, at der skal brydes nyt kviksølv. Årsagen til dette er at ved genbrug er miljøbelastningen og transportarbejdet mindre end ved brydning af nyt kviksølv.
Sp: Kan pærer/lysstofrør genbruges i stedet for genanvendes?
Svar: Hele pærer/lysstofrør kan ikke genbruges, når de engang ikke virker mere - ej heller som en del af en lys-enhed. Kun fraktioner af den brugte lyskilde kan være nyttige ved integration i nye typer af apparater.
Efter indsamling bliver lyskilderne transporteret til genvindingsanlæg, hvor de behandles.
Sp: Hvordan kan jeg vide, om et produkt jeg ønsker at afhænde, betragtes som WEEE, der skal indsamles særskilt?
Svar: Langt den mest bekvemme måde at genkende WEEE-produkter på er tilstedeværelsen af en overstreget affaldsspand på hjul – et symbol på produktet eller på emballagen, brugsanvisningen eller produktgarantien. Dette symbol viser, at WEEE produkter skal indsamles særskilt. Denne mærkning forekommer kun på WEEE-produkter, der bringes på markedet efter 13. august 2005. Mærkningen har som eneste formål at informere indehavere af disse produkter, at de skal bortskaffe affaldet ved særskilt indsamling (se din lokale kommunes anvisning på dette). Symbolet identificerer ikke, skaber ikke eller bekræfter ikke en finansiel forpligtelse på vegne af producenten af dette produkt.
Historiske WEEE-produkter, der er markedsført før 13. august 2005, er imidlertid ikke omfattet af denne mærkning. Generelt kan man sige, at hvis et produkt, du råder over, er af samme karakter som et nyt produkt, der er WEEE mærket, skal dit gamle produkt bortskaffes særskilt.
Sp: Hvordan er aktiviteterne i LWF finansieret?
Svar: De operationelle aktiviteter er finansieret af miljøbidraget betalt af de producenter, som har tilsluttet sig LWF, for at opfylde det ansvar, der følger af loven. Dvs. i henhold til vores nationale lovgivning om WEEE - Elskrotbekendtgørelsen, bør producenterne sørge for udvikling, organisation, ledelse og finansiering af omkostningerne i forbindelse med håndtering af WEEE. Det månedlige beløb, som modtages er antallet af lyskilder, der sælges af alle deltagere, ganget med miljøbidraget fastsat af LWF. En del af denne indkomst kan blive refunderet i tilfælde af eksport af lyskilder, som LWF ikke er nødt til at organisere og finansiere indsamling og genanvendelsesaktiviteter af.
Sp: Skal sparepærer/lysstofrør være mærket med et bestemt WEEE-symbol?
Svar: Ja – sparepærerne/lysstofrørene produceret efter den 9. december 2009 skal være mærket med en overstreget affaldsspand på hjul på selve produktet. Til produkter produceret før den 9. december er der kun krav om, at emballagen skal være mærket.

